Wednesday, March 7, 2007

Toppeffekt på hus.

Vid nybyggnation använder man sig av husets toppeffekt för att beräkna hur stor värmepumpen måste vara. Om man inte vet toppeffekten (t.ex. om huset inte är helt färdigritat) kan man göra en överslagsberäkning utgående från ytan och en faktor för watt/m2Ytan vet man, huset vi skall bygga är ca 170 m2 .Faktorn har typiskt värden från 40 till 60. Faktorn 40 kan användas för bra isolerade hus, normala fönsterytor, syd- eller mellansverige. Med sämre isolering, större fönsterytor, lägen i norra Sverige stiger faktorn upp mot 60.
Låt oss anta att vi väljer faktorn 50 eftersom vi skall bygga i dalarna . Vi mutiplicerar nu ytan med faktorn, 170*50 = 8 500W =8,5kW som då är husets uppskattade toppeffekt och vi bör då ha en pump på 8kW !

1 comment:

Robban said...

Som jag har förstått det hela ska du inte räkna med så stor pump för den beräknade toppeffekten. Pumpens effekt skall vara 80-90% av toppeffekten, då får du den mest kostnadseffektiva pumpen för ditt hus. Det är väldigt få dagar då toppeffektbehovet uppnås och de få dagarna kan tillskottsvärme lösa det extra behovet. Jag skulle kunna tro att du skulle ha en pump på ca 7kW

www.husihelvete.se